by

Kleur in huis maakt je thuis persoonlijk. Kies een kleur die bij je past. Waar voel jij je lekker bij? Welk gevoel roept een kleur bij je op? Voel jij je prettig bij koele kleuren, elegant pastel of kan het niet fel genoeg? Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste keuze te maken. En dan wordt er na lang twijfelen toch nog vaak gekozen voor wit, grijs of beige.
Een paar tips om je op weg te helpen.

1. Begin met de kleuren die vast staan.
De kleur van je vloertegels, het schilderwerk van je kozijnen, maar vaak ook de verf op je muren; deze kleuren zijn bepalend voor de rest van je kleurkeuze in huis. Het is een handig idee om te beginnen met de kleur van de materialen die het meest vast zijn. Kijk naar de kleur van je vloer, kies daarbij je gordijnen, dan pas de kleur van je meubels en als laatste de woonaccessoires. Hoe neutraler je basiskleur van vaste elementen zoals muur en vloer, hoe makkelijker het is om vaker van kleur in huis te veranderen.

2. Laat je inspireren!
Overal om je heen zie je kleur. Wandel in het bos of langs het strand. Bekijk schilderijen en foto’s. Surf uren op internet op zoek naar woonideeën. Ga veel winkelen om rond te kijken. Verzamel tijdschriften en laat je inspireren door alle afbeeldingen.
En maak een moodboard! Het is leuk om verschillende foto’s, plaatjes en objecten te verzamelen in een bepaalde kleurrange. Zet er van alles op, niet alleen meubelen, kussentjes en tafeltjes. Maar ook afbeeldingen van een azuurblauwe zee, felblauwe nagellak, spijkerbroeken, een schilderij in blauwtinten en strips met kleurstalen van verf. Maak een levendig geheel van je moodboard! Zo ontdek je vanzelf wat bij je past.

3. Kies niet voor een kleur maar voor een kleurfamilie.
Roze is er in honderd verschillende tinten, baby- roze, knal roze, pastel zacht roze. En dat geldt voor alle kleuren, zelfs voor wit. Het is mooi om in je huis verschillende tinten van dezelfde kleur te combineren. Niet alles hard groen, maar zacht groene kussentjes, een fel groen fauteuiltje, en misschien een meer donkergroen tapijt. Het maakt je interieur meer levendig, en toch blijft het eindresultaat rustig.

4. Visualiseer
Hoe wordt het straks? Hoe staan de gekozen tinten bij elkaar?
Op internet zijn er verschillende tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Histor heeft bijvoorbeeld een leuke app. Je kan er een foto van je huiskamer uploaden en in die foto de kleur van je muren veranderen.

5. Test
Alle verven hebben kleurstalen die je mee naar huis kan nemen. Spreid ze uit over de grond, houd ze tegen de muur, leg ze op je bank. Bedenk ook dat de hoeveelheid licht in je kamer heel bepalend is. In fel zonlicht komt een kleur heel anders uit dan onder LED verlichting ’s avonds. Sommige merken hebben ook verfstalen die met de hand geschilderd zijn. Maar je kan ook eerst een klein potje verf laten mengen om het thuis op je muur te testen.

Op mijn muren thuis zit, behalve veel wit, ook kleur. Ik heb gekozen voor twee pastelkleuren met een prachtige naam; dromerig en ijdel. Het zijn een soort oudroze en grijs-lila. En met de keuze ervan ben ik eindeloos bezig geweest! Maar wat is het mooi geworden in huis, kleur in je huis maakt blij!

Vind je dit blog leuk om te lezen, heb je wat aan de tips? Deel het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close Search Window