by

Onlangs werd ik uitgenodigd voor een heel feestelijke party. Dress code ‘black tie’, zo staat op de uitnodiging vermeld. En de dames worden verwacht in cocktail dress… Heerlijk natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een leuk feest, maar nu begint de jurkenstress!

Een prachtig galafeest of een feestelijk diner zijn leuke gelegenheden om te kunnen stralen in je avondjurk. Maar hoe hoort het ook al weer? Voor de mannen is een dresscode meestal heel eenduidig. Maar ik, als vrouw, mag net iets meer.

Black tie betekent een zwarte of donkerblauwe smoking met zwarte vlinderdas, een wit shirt met manchetknopen en zwarte schoenen met zwarte sokken. Veel creatieve keuze heeft de heer niet. Maar ik las dan ook ergens dat de functie van de heer in een smoking is, om de dame naast zich beter tot haar recht te laten komen en te laten stralen in haar outfit!

De dame kan met black tie meer kanten op. Een lange jurk mag, als deze maar niet te bloot is. Steeds vaker wordt echter gekozen voor een elegante cocktaildress. Deze is in elk geval kort, vrouwelijk en charmant. Het cocktailjurkje kan elke kleur hebben zo lang het maar feestelijk is! Een sexy look mag zeker. Maar ik ben opgevoed met de stelregel dat ofwel de benen ofwel de borst wordt getoond, niet beide. Bij een cocktailjurk draag je natuurlijk vrouwelijke hakken zoals pumps of een sandaaltje en een kleine clutch in dezelfde kleur.

Een leuke, traditionele etiquette schrijft voor dat er geen horloges worden gedragen. Want tijdens het feesten, speelt de tijd geen rol!

Het toppunt van chic is white tie. Dit is avondkleding en wordt dan ook nooit voor 18.00 uur gedragen. Het bestaat voor de heren uit een zwart rokkostuum met wit vest, een wit shirt en een witte strik. En de dame die de heer vergezelt draagt een lange avondjurk, eventueel met lange handschoenen. Een diep decolleté mag, net als parels of diamanten.

Minder formele dresscodes zijn bijvoorbeeld Tenue de ville, voor feestelijkheden overdag of smart casual. En steeds vaker zie ik ook als dresscode vermeld staan Feestelijk. Als gastvrouw geef je dan je gasten wat meer keuzevrijheid terwijl je wel laat weten dat het niet de bedoeling is om in spijkerbroek te komen.

Deze feestelijke uitnodiging vraagt om een nieuwe jurk, vrouwelijke schoentjes en een elegante clutch… ik mag gaan winkelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close Search Window