by

Weet je dat ik eigenlijk een beetje allergisch ben voor bovenstaande titel? Het roept bij mij beelden op van Libelle-vrouwen die ‘blijf bij jezelf roepen’ en ‘Start de dag positief’ kalenders. Maar soms zijn alledaagse wijsheden gewoon ook waar. En vandaag geeft het me richting aan mijn dag, leven zonder masker.

Zet je masker af
Bij JouwLabyrint coachen we steeds vaker met z’n tweeën. Het brengt vooral meer voor onze coach cliënten, en het geeft een fijne mogelijkheid om met elkaar intervisie te hebben over het te volgen traject. Zo zaten we gisteravond samen aan tafel, uitgebreid te evalueren over een coach vraag die bij Hans is neergelegd. ‘Ik wil graag mezelf leren kennen. Ik wil weten wie ik zelf ben en dat laten zien.’ Pratend en ook bladerend in aantekeningen en literatuur, kom ik een mooie uitspraak tegen van een van mijn NLP trainers. “Vandaag zet ik mijn masker af.” (Tom van Ruiten)

Vandaag op kantoor zoek ik in de boekenkast naar interessante boeken die ik zou kunnen aanraden om te lezen. Met wat oud cursisten uit de NLP Master wisselen we vaak dit soort tips uit. Toevallig (?) pak ik het boek Merkstenen. Trouwens een heel fijn boek om zomaar open te slaan en slechts enkele alinea’s uit te lezen. “Je toneelkostuum, het masker dat je met zo veel zorg opzette om zo voordelig mogelijk naar voren te treden vormden de muur tussen jou en de sympathie die je zocht. Een sympathie die je vond toen je op een dag naakt stond.” (Dag Hammarskjöld, Merkstenen)

Op mijn bureau staat ook een vilten prikbord. Met leuke kaartjes, post-its om niet te vergeten, en veel vooral foto’s. Daar hangen twee briefjes. ‘Word jezelf’ en ‘Blijf bijzonder’. Je moet ze eigenlijk als één zin, achter elkaar lezen.

Intentie voor vandaag
Wordt dit mijn intentie voor vandaag? Ik zet mijn masker af, ik laat me zien zoals ik ben.
En hoe doe ik dat? Voor mij werkt het om mijn hoofd vandaag even niet mee te laten doen. Alleen maar luisteren naar mijn onderbuik. Ooit gaf een passie coach mij mee; ga eens wat vaker op je hoofd staan. En dat is het precies!
Hoe ziet dan mijn dag eruit? Kletsen met iedereen die ik tegenkom, een complimentje over de hele mooie laarzen die een dame in de Albert Heijn aan heeft, muziek aan op kantoor en dansen zoals je doet als niemand je ziet, appjes sturen aan mensen met wie ik zin heb om koffie te drinken en te kletsen, de drukte in mijn hoofd delen met mijn beste vriendje, straks mijn koffer inpakken met kleren die ik het liefste draag en het mooist vind, niet omdat ze geschikt zijn voor de gelegenheid. En dat is nog maar de ochtend van vandaag.

Moet je ook doen, een dagje leven zonder hoofd. Want jij ben jij, en daarvan is er maar een. Jij bent jij en dat is precies goed. Jij, jouw unieke zelf, is precies zoals je moet zijn. Zet vandaag je masker af!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close Search Window