by

Bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl of een website voor je bedrijf kom je voor veel keuzes te staan. Een belangrijk dilemma waar ik zelf voor kwam te staan: welke kleur kies ik?

Want roze staat voor meisjes, rood is opvallend, en een oranje logo suggereert warmte en positiviteit. Maar fel oranje roept mij toch ook vaak het gevoel van ‘uitverkoop’ en ‘aanbiedingen’ op. Welke gevoelens of associaties worden opgeroepen door verschillende kleuren wordt onder andere bepaald door persoonlijke smaak en mode. Maar ook cultuur en leefomgeving spelen een belangrijke rol.

Berijven en reclamebureaus maken bij de keuze van een huisstijl of website heel bewust gebruik van kleur. Het lijkt belangrijk welke maatschappelijk betekenis er wordt toegekend aan een kleur. Welke kleur staat voor ‘krachtig’ of juist voor ‘goedkoop’? En bovendien moet de kleur van je huisstijl geloofwaardig zijn. Een gezondheidscentrum kies voor frisse kleuren, niet voor zwart of donkerbruin, een babywinkel kan voor pastels kiezen, een garagebedrijf weer niet. Een groen imago benadruk je natuurlijk met een groen logo, daar past bijna geen andere kleur! Wist je dat blauw de meest gebruikte kleur is voor een logo? Het staat voor vertrouwen, loyaliteit en authoriteit. En bovendien vinden de meeste mensen (een variant van) blauw een mooie kleur.

Voor mijn nieuwe website heb ik gekozen voor magenta als hoofdkleur. Knal roze dus. Wat zou daar de dieper liggende betekenis van zijn?

Roze wordt geassocieerd met vrouwelijk en meisjes-achtig. Hoe lichter een kleur, hoe zachter ook de asscociatie. Licht roze voelt anders dan hard roze. De laatste is stoerder, innovatiever. Magenta of hard roze wordt ook steeds vaker door mannen gekozen voor een logo of huisstijlkleur.

Onderzoek leert mij dat magenta staat voor de waarden energie en daadkracht, intuïtief, verandering en passie. Maar ook voor leiding, raad en bemiddeling! De psychologische betekenis van magenta zou zijn ‘het loslaten van oude ideeën’. Magenta wordt gezien als een sterke en inspirerende kleur. Prachtig om mijn nieuwe site met deze waarden te communiceren!

 

Leuk als je deze post deelt met anderen!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Search Window