by

Ik ben aan het bouwen. Veel voorbereidingen zijn al gedaan. Stukje grond uitgezocht natuurlijk. En ik heb een mooi plekje gevonden hoor; want ik ben het zelf. Bouwen aan mezelf met NLP, dat is wat de opleidingen NLP Practitioner en Master Practitioner mij brengen.

Duidelijke bouwtekeningen of een prachtige ontwerpschets zijn er niet. Tuurlijk, een vaag vlekkenplan heb ik wel gemaakt, maar in het bouwproces kan nog van alles ingevuld of veranderd worden.

Die fijne plek waar mijn gebouw komt te staan had duidelijk eerst wat grondwerk nodig. Een schep was niet genoeg, ik ben aan de slag gegaan met bulldozers en graafmachines. Heel veel grond is omgeschept en op een iets andere manier weer teruggestort. En ik heb ook dingen uit de grond gehaald, opgegraven. Misschien hield ik ook wel wat kruiwagens grond over, die heb ik op een grote afvalberg gestort, weg er mee.

Op dit moment is de aarde best netjes aangestreken, het is een redelijk stuk vlakke grond geworden. Het eerste werk aan mezelf is gedaan.
En dat voelt fijn. Dingen uit het verleden zijn opgedoken, soms gaf ik ze een nieuwe plek. En andere gebeurtenissen neem ik nog mee, maar de emotie die er aan zat is veranderd.

Voor het bouwen echt gaat beginnen moet er een fundament worden gestort. En dat moet stevig zijn, het gaat veel dragen, en het moet lang mee gaan, liefst zonder dat er grote scheuren ontstaan. Een fundament van overtuigingen en waarden.

Overtuigingen zijn niet zo maar ontstaan; door alles wat ik mee neem uit mijn geschiedenis vormden die zich. En ja, sommige zijn belemmerend, die dragen niet bij aan een sterke ondergrond. Maar het is goed om alle bouwstenen even door je handen te laten gaan, en die stenen af te keuren die niet goed zijn.

Ik denk dat het vooral mijn waarden zijn die mij dragen. Wat vind ik belangrijk? Welke waarden sturen mij in het leven? Natuurlijk had ik daar best ideeën over. Maar hoe lekker is het, dat die nu onder elkaar staan, op een papiertje, en in een bepaalde volgorde. Het rijtje passie, groei, gids, autonomie en creativiteit helpt me om richting te geven aan mijn plannen om samen met Hans ons trainingsbedrijf Jouwlabyrint op te zetten en uit te bouwen.

De begane grond is ook al voor een deel gestort. Dus de eerste stappen van het bouwproces zijn in volle gang. De contouren van het gebouw, de verschillende ruimtes krijgen voorzichtig vorm. En wat krijg ik veel zin om dit te gaan bouwen.

Dit bouwproces met NLP voelt als een mooie reis. Ik heb veel gedeeld, vaak gelachen en soms gehuild. Maar hoe mooi is het om jezelf zo goed te leren kennen, en vooral jezelf te laten groeien. De toekomst gaat mij nog heel veel nieuwe kansen geven, en ik ben klaar om ze te pakken. Want ik bouw geen rijtjeshuis, maar een prachtige bungalow!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close Search Window